3 sorters tomatsås till pasta

3 Sorters tomatsås till 100 gram pasta (1 portion) 


1 Bas pastasås

6 medelstora färska tomater (gärna kvisttomater som smakar litet mer)
1/2 färsk vitlöksklyfta
Färsk basilika (ca en halv handfull)

Skär tomaterna i mindre bitar, hacka vitlöken och basilikan fint

Värm stekpannan till medelvärme och stek försiktigt ( i olivolja) vitlöken och basilikan (spar någon kvist till uppläggningen), lägg därefter i tomaterna som får puttra tillsammans med vitlök och basilika i 2-3 minuter. OBS! inte längre för då förstörs vitaminerna. Salta och peppra. Färdigt!

Man gör såsen samtidigt som pastan kokar och allt blir klart på kort tid. Pastan som kokat i vatten med lite olivolja och salt lägges upp på en tallrik.  I mitten häller du upp tomatsåsen. Strö lite basilika över såsen. Det hela ser mycket aptitligt ut och smakar förträffligt. 

 

2 Tomat och rödlökssås

½-1 vitlöksklyfta
½  rödlök (det går till nöds med vanlig lök också)
1/2 handfull färsk basilika
6 medelstora tomater 

Hacka rödlök , basilika och tomater fint

Börja med att steka rödlöken i olivolja och därefter vitlöken och hälften av basilikan

När löken mjuknat lägg i tomaterna, stek på svag värme i 2-3 minuter och på slutet lägges resten av basilikan ned i pannan.

 

3 Tomat och blandade grönsaker 

1 morot
1 liten bit selleri
½ vitlöksklyfta
6 tomater
1/2 handfull basilika 

Skär grönsakerna smått, smått.  Lägg först vitlöken i den medelvarma stekpannan som det är litet olivolja i.  Därefter försiktigt selleri, morötter samt basilika. Sist tomaterna och allt får puttra 2-3 minuter. Mixa allt med en mixer och lägg därefter i alltsammans i pannan igen för att värmas upp hastigt. Serveras med den färdigkokta pastan.

 

Allmänna tips från kocken:

Tag en skorpa eller ett knäckebröd och strö smulorna över pastarätten- gott och ser aptitligt ut 

Det är viktigt att tomaterna lägges i sist. Annars får såsen en helt annan smak.

Kocken tyckte att så mycket som möjligt ska serveras färskt- för vitaminer mm skull.  Det går att frysa såserna.  Häll i så fall upp såsen i små aluminiumformar (sådana man har när man bakar) som  portionsförpackningar. Frys formarna utan lock först.  När allt är fruset sättes en plastfilm över som lock. Skriv datum på plastfilmen  Viktigt att det inte blir någon fukt mellan såsen och locket. Sådant för med sig bakterier.

Gör du en större sats och vill spara några dagar (går utmärkt att ha såsen 2-3 dagar i kylen) måste såsen snabbt kylas ned. 

Tips för att snabbt kyla ned, häll såsen i en kastrull som sätter i ett kallt vattenbad. I vattnet lägger du ned isbitar och en matsked salt. Saltet gör att isen smälter snabbt och allt kyles ned fort. Står en sås i rumstemperatur i 1 timme ökar bakterierna från 10% till 40%.

Fördelen med dessa såser är att alla i familjen kan njuta av dem- Det är bara pastan som skiljer